Stel een vraag 09:00 - 17:00 ma-vr

Tips om een litteken minder zichtbaar te maken

Veel mensen hebben wel ergens een litteken en zijn daar niet blij mee. Een litteken is het overblijfsel van een diepere beschadiging van de huid na bijvoorbeeld een ongeluk of operatie. Doordat het littekenweefsel minder goed functioneert en minder flexibel is dan de onbeschadigde huid kan het ook als vervelend worden ervaren. Zo kan het zijn dat het zeer doet of jeukt. Daarnaast is het mogelijk dat een litteken je stoort of onzeker maakt wanneer deze op een zichtbare plek zit. Gelukkig zijn er tegenwoordig manieren om je littekens minder zichtbaar te maken en (gedeeltelijk) te genezen.

Litteken insmeren met vitamine E

Vooral wanneer het litteken nog niet zo lang geleden is ontstaan en dus nog aan het genezen is, is het verstandig dit goed in te smeren met vitamine E. Vitamine E zorgt namelijk voor een soepele huid en kan er ook voor zorgen dat het littekenweefsel soepel, vlakker en dunner wordt. Dit kan een eventueel trekkend gevoel van het littekenweefsel verminderen maar het bevordert ook de genezing. Het litteken kan hierdoor minder zichtbaar worden en zelfs helemaal verdwijnen. Ook wanneer het litteken er al langer zit kan vitamine E helpen. Wel geldt hierbij: hoe eerder je ermee begint, hoe beter het resultaat.

Siliconentherapie door middel van gel of pleisters

Siliconentherapie kan helpen het littekenweefsel te verzachten en gladder te maken. Doordat het weefsel zachter wordt zal het minder gaan jeuken. Ook de verkleuring van het litteken kan hierdoor minder worden. Je kunt je litteken masseren met siliconengel maar je kunt ook speciale pleisters kopen die je over het litteken kunt plakken, bijvoorbeeld wanneer je gaat slapen.

Make-up

Met make-up kun je littekens minder zichtbaar maken. Smeer hierbij eerst een crème die rijk is aan vitamine E op de plek van het litteken om het te versoepelen. Vervolgens breng je om de roodheid te verbergen, een camouflagestift aan met een gele ondertoon. Daarna breng je een foundation aan. Er zijn foundations te koop die speciaal zijn gemaakt voor het camoufleren van littekens. Voorbeelden hiervan zijn Coverderm en Dermacolor. Breng de foundation gelijkmatig aan met een sponsje en fixeer het met poeder. Breng op het litteken zelf iets meer matte poeder aan om het nog minder te laten opvallen.

Tatoeage

Vaak kun je met een tatoeage ook het litteken camoufleren. Het is echter wel zo dat het littekenweefsel een stuk dikker kan zijn dan je normale huidweefsel. In dat geval kan het langer duren om deze plek te tatoeëren, of soms helemaal niet lukken. Het is hierbij van belang dat het litteken al enige tijd oud is (minimaal 1,5 jaar) omdat het zich dan niet meer verder vormt.

Micro Hair Pigmentation (MHP)

Deze toepassing is met name gericht op littekens ontstaan na een FUT (zoals weergegeven op de foto bovenaan) of FUE haartransplantatie. Door middel van MHP wordt pigment in het litteken aangebracht om zo de natuurlijke uitstraling van echte haarfollikels te creëren. Eventueel kan dit gecombineerd worden met een haartransplantatie op het litteken. Lees verder voor meer informatie.

Littekencorrectie

Wanneer het litteken is genezen (na ongeveer 1,5 jaar) kun je in veel gevallen ook kiezen voor een littekencorrectie. Het litteken wordt dan door een chirurg verwijderd en de huid wordt opnieuw verbonden. Op die manier kan het litteken een stuk smaller en korter gemaakt worden. Bij kleine littekens gebeurt dit met een plaatselijke verdoving. Gaat het om een groot litteken dan moet je hiervoor onder narcose. Een specialist kan beoordelen of dit voor jou mogelijk is en of het gewenste resultaat haalbaar is.

Injecties

Bij het vervagen van littekens door middel van injecties worden er stoffen zoals corticosteroïden ingespoten die de deling van littekenweefsel tegengaan. Omdat dit een vrij pijnlijke behandeling is worden de injecties vaak gegeven onder verdoving. Vaak heb je bij deze behandeling meerdere injecties nodig voordat het litteken kleiner, platter en zachter wordt.

Laserbehandeling

Bepaalde lasertechnieken (zoals laserpeeling) kunnen littekens minder opvallend maken. Er wordt hierbij een dun laagje van de huid weggehaald met de laser waardoor een natuurlijkere onderliggende huid tevoorschijn komt. Bij deze behandeling is het belangrijk om eerst een specialist naar het litteken te laten kijken, het is namelijk niet voor iedere huid geschikt.

Dermabrasie

Dit kan een goede oplossing zijn voor littekens waarbij het weefsel een stuk dikker is dan de rest van de huid. Met een speciaal elektrisch apparaat wat lijkt op een frees, wordt het litteken weer gelijk gemaakt met de rest van de huid waardoor het minder gaat opvallen. Het nadeel van deze behandeling is dat het van te voren niet goed te zeggen is hoe het resultaat zal zijn.

Vraag het de specialist

Wanneer je veel last hebt van een litteken, ga dan niet ongeïnformeerd keuzes maken om het te behandelen, maar laat er eerst een specialist naar kijken. Deze kan het litteken beoordelen en een goed advies geven over de mogelijke methoden om het te camoufleren.

Heb je een litteken overgehouden na een haartransplantatie? Neem voor persoonlijk advies of het inplannen van een intakegesprek contact met ons op.

3 thoughts on “Tips om een litteken minder zichtbaar te maken


Reageren is niet meer mogelijk.

BEAUTY CARE

NEDERLAND

Beauty Care Nederland

Mandenmakerstraat 5
2222 AX Katwijk (ZH)
Netherlands

+31718885652
info@beautycarenederland.nl

Volg ons ook op

x
OPENINGSTIJDEN
Maandag t/m vrijdag: 09.30 – 17.00
Zaterdag: op aanvraag voor MHP