Stel een vraag 09:00 - 17:00 ma-vr

Informatie van de GGD

Informatie over de risico’s van cosmetische tatoeages en permanente make-up.

U bent van plan een cosmetische tatoeage of permanente make-up te laten aanbrengen. De GGD vindt het van belang om u van tevoren te informeren over een aantal mogelijke risico’s. Het aanbrengen van het bovengenoemde is een huiddoorborende handeling. Door een juiste werkwijze en een juist gebruik van de apparatuur moet voorkomen worden dat u besmet wordt met bloedoverdraagbare ziekten zoals Hepatitis B en C. Daarnaast kunnen door slechte verzorging en onhygiënische behandeling (zowel door uzelf als door de behandelaar) wondinfecties ontstaat die schadelijk zijn en uw cosmetische tatoeage of permanente make-up er niet mooier op maken. Onder de 16 jaar worden deze behandelingen sterk afgeraden. In ons instituut worden deze behandelingen onder 16 jaar dan ook niet gedaan.
Voordat u permanente make-up laat aanbrengen wordt u gevraagd een toestemmingsformulier (een verklaring) in te vullen. In dit formulier staan o.a. een aantal vragen over uw gezondheid. Het invullen van het formulier is voor uw eigen veiligheid. Het blijft in bezit van de behandelaar en wordt vertrouwelijk behandeld.

Het aanbrengen van permanente make-up.

Tijdens het aanbrengen van permanente make-up wordt met een kleine naald inkt- en pigmentstoffen onder de huid aangebracht. Hierdoor ontstaat een (soms voor het leven) blijvende verkleuring van de huid. De inkt- en pigmentstoffen moeten aan strenge eisen voldoen. Dit wordt gecontroleerd door de Voedsel en Waren Autoriteit. Voordat de permanente make-up wordt aangebracht, wordt de huid schoongemaakt en gedesinfecteerd. Het aanbrengen van permanente make-up moet zo hygiënisch mogelijk gebeuren. Dat wil zeggen: de naald die door uw huid gaat, mag niet eerder gebruikt zijn, deze moet uit een steriele verpakking komen en mag niet met de blote handen worden aangeraakt. De inkt die gebruikt wordt moet eveneens steriel zijn. De inkt die voor u gebruikt wordt zit in kleine inktcups en mag alleen voor u gebruikt worden. Overgebleven inkt wordt weggegooid. Tijdens het aanbrengen van permanente make-up worden tissues en wattenschijfjes gebruikt. Uiteraard moeten deze schoon zijn en direct na het gebruik worden weggegooid. De behandelaar draagt tijdens de behandeling handschoenen en vervangt deze telkens als hij of zij iets anders aanraakt dan het apparaat waarmee u wordt behandeld, de tissues of uw huid. Na afloop wordt de getatoeëerde plek verzorgd.

Het verzorgen van de pas aangebrachte permanente make-up.

De pas aangebrachte permanente make-up is vergelijkbaar met een schaafwond. De wond die door de behandeling is ontstaan heeft tijd en zorg nodig om te genezen. Met een goede verzorging is de wond na ca. 1 week genezen. U krijgt van de behandelaar mondelinge en schriftelijke instructies mee hoe de permanente make-up moet verzorgen. In de instructie moet o.a. staan dat u bij klachten (hevige roodheid, zwellen, pussen, wondvocht) contact moet opnemen met uw huisarts.

Gedurende de genezingstijd raden wij u aan om niet te zwemmen, niet in bad te gaan (douchen mag wel), niet te zonnebaden (ook niet onder de zonnebank) en geen gebruik te maken van sauna en bubbelbad. Gebruik na de genezingstijd op uw permanente make-up altijd een hoge beschermingsfactor tijdens het zonnen.

Uw gezondheid.

Als u lijdt aan één van de onderstaande gezondheidsklachten raadt de GGD u af om permanente make-up te laten aanbrengen.

  • diabetes
  • hemofilie
  • chronische huidziekte
  • contactallergie
  • immuunstoornis
  • hart- en vaatafwijkingen
  • bij het gebruik van anti-stollingsmiddelen
  • op plaatsen waar u plastische chirurgie of radiotherapie hebt ondergaan
  • op plaatsen waar zich bulten, donkere moedervlekken, zwellingen of andere vormen van irritatie op uw lichaam voordoen.

Tijdens het aanbrengen van permanente make-up mag u niet onder invloed van alcohol of drugs zijn. Ook indien u zwanger bent, wordt het aanbrengen van permanente make-up afgeraden. Zorg dat u goed uitgerust bent, goed hebt gegeten en breng de behandelaar op de hoogte van zaken waarvan u denkt dat deze belangrijk zijn (bijvoorbeeld medicijngebruik, allergieën, overgevoeligheidsreacties, onder behandeling zijn van een dermatoloog etc.).

Richtlijnen.

In Nederland geldt een wet die van toepassing is op het aanbrengen van cosmetische tatoeages en permanente make-up. Het Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid heeft hygiënerichtlijnen opgestel en de behandelaars zijn verplicht deze richtlijnen na te leven. De GGD en Voedsel en Waren Autoriteit controleren eenmaal per twee jaar of de behandelaars zich houden aan de richtlijnen.

Meer informatie: http://www.ggd.nl/

BEAUTY CARE

NEDERLAND

Beauty Care Nederland

Mandenmakersstraat 5
2222 AX Katwijk (ZH)
Netherlands

+31 (0)71 888 5652
info@beautycarenederland.nl

Volg ons ook op