Stel een vraag 09:00 - 17:00 ma-vr
Alopecia Androgenetica

Wat is Alopecia Androgenetica?

Alopecia Androgenetica is waarschijnlijk wat je hier heeft gebracht. Het is de technische term voor ‘mannelijke kaalheid’. Het begrijpen van deze vorm van haarverlies is misschien eenvoudig; accepteren dat je het hebt, is misschien niet zo. We geven wat meer uitleg over deze vorm van haaruitval en eventuele oplossingen: 

Wat is Alopeica Androgenetica

Alopecia Androgenetica is een vorm van erfelijke haaruitval en kaalheid die vooral bij mannen voorkomt. Naar schatting krijgt zo’n 70% van de mannen op een bepaald punt in hun leven last van haaruitval. De meeste mannen zijn dan boven de 50, maar er zijn ook mannen die er veel eerder last van krijgen.
Bij vrouwen komt het veel minder voor, maar liggen de schattingen toch nog rond de 40%. Meestal begint de haaruitval bij vrouwen rond de menopauze, maar eerder kan ook.

Hoe ziet het eruit

alopecia androgenetica

Het verloop van de alopecia bij mannen begint aan de voorkant. De haarlijn gaat zich terugtrekken, er komen inhammen. Daarna wordt het haar bij de slapen dunner en vaak ook de kruin dunner. Het is een geleidelijk proces dat door kan gaan tot er kale plekken ontstaan. Als de kale gedeeltes elkaar op een gegeven moment ontmoeten, blijft er alleen nog een rand haar op het achterhoofd over (eeuwige haarkrans).

Oorzaken van Alopecia Androgenetica

Bij Alopecia Androgenetica speelt genetische aanleg een grote rol. Het is erfelijk bepaald of je er last van gaat krijgen. De boosdoener is zowel bij mannen als vrouwen een erfelijke overgevoeligheid van de haarfollikels voor dihydrotestosteron (DHT).

Hoe DHT werkt:
Het is een hormoon afgeleid van testosteron (een mannelijk geslachtshormoon) dat in normale hoeveelheden bijdraagt aan de algemene gezondheid en ontwikkeling van mannen, vooral tijdens de puberteit. Abnormaal hoge hoeveelheden DHT kunnen echter kaalheid bij mannen veroorzaken. Naarmate er meer DHT door de bloedbaan stroomt, kan het gemakkelijk aansluiten op receptoren van de haarfollikels van je hoofdhuid, waardoor deze krimpen. Na verloop van tijd belemmert deze krimp het vermogen van de hoofdhuid om een gezonde, volle haardos te ondersteunen en in stand te houden.

Er is aangetoond dat hogere niveaus van DHT je haarfollikels laten krimpen, wat niet alleen de algemene groeicyclus van je haar kan verkorten, maar er ook voor kan zorgen dat je haar dunner lijkt en sneller breekt. Erger nog, DHT kan het ook moeilijker maken om nieuwe haren te laten groeien nadat de oude uitvallen.

Overgevoeligheid voor DHT heeft de volgende gevolgen voor het haar:

    • De anagene groeifase van het haar is korter
    • Het aantal haren in de telogene fase neemt toe (in deze fase valt haar uit).
    • De haarwortels verschrompelen: verschrompelde haarwortels zijn niet meer bruikbaar, waardoor nieuwe haargroei niet meer mogelijk is.

Behandelingen bij Alopecia Androgenetica

Helaas is Alopecia Androgenetica een permanente aandoening en zijn de gevolgen blijvend. Maar er zijn wel verschillende dingen die je in een vroeg stadia nog kunt doen om het haarverlies te stabiliseren.
Let op: Het is belangrijk om voorafgaand ook aanvullend onderzoek te doen naar eventuele aandoeningen als ijzergebrek; TSH (schildklierhormoon); en bij vrouwen ook de hormonale status.

Natuurlijk DHT blockers
Door een DHT blocker in je levensstijl op te nemen kan je de negatieve effecten van erfelijke haaruitval wel tegengaan en het proces vertragen of stabiliseren.

Denk aan: vitamine B12, B6 en biotine, rozemarijn of pompoenzaad olie of cafeïne. Probeer in het bijzonder eten dat rijk is aan biotine en eiwitten zoals bessen, groene groenten, noten en bonen te eten, en zorg dat je niet te veel suiker consumeert.

Producten van Mediceuticals
Een goede haarverzorgingsroutine kan ook helpen. Bij Beauty Care Nederland hebben we goede ervaringen met de medische producten van Mediceuticals. Door de hoofdhuid goed te verzorgen krijgt haargroei een betere kans. Ook zijn er shampoos verkrijgbaar met een DHT blocker of stimulators voor de hoofdhuid die de bloedsomloop verbeterd zodat haargroei verbeterd.
Je kunt een hoofdhuidanalyse boeken voor advies over deze medische haarproducten.

Micro Haar Pigmentatie
Micro Haar Pigmentatie is een zeer effectieve en veilige optie. Het zal de Alopecia Androgenetica camoufleren. Er worden pigmenten in de hoofdhuid aangebracht die haarstoppels nabootsen, zo creëren we weer een shaven-look met mooie haarlijn en hoge dichtheid. Het is de illusie van een kortgeschoren kapsel.

Lees meer over MHP.

In later stadia kiezen voor MHP
Dunner haar
In vroeger stadia kiezen voor geschoren look

 

 

 

 

 

 

Meer informatie over haarverlies kan je vinden op Haarstichting.nl of Haarweb forum

Persoonlijk advies

Neem voor persoonlijk advies of het inplannen van een hoofdhuidanalyse of intakegesprek contact met ons op. Maandag t/m vrijdag zijn we telefonisch bereikbaar tussen 09.30 en 16.30, T +31 (0)71 888 56 52.
Je kunt ook gebruik maken van onze MHP Foto Consult Service

BEAUTY CARE

NEDERLAND

Beauty Care Nederland

Mandenmakerstraat 5
2222 AX Katwijk (ZH)
Netherlands

+31718885652
info@beautycarenederland.nl

Volg ons ook op

x
OPENINGSTIJDEN
Maandag t/m vrijdag: 09.30 – 17.00
Zaterdag: op aanvraag voor MHP